ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО

Национален институт по метеорология и хидрология

 

Седмична прогноза за България

15.06.2024–20.06.2024

През почивните дни и през първата половина на новата седмица ще бъде предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност. Има малка вероятност за изолирани краткотрайни валежи, главно в планините, а в понеделник - и в планинските райони на Югозападна България. Още в събота вятърът ще отслабне и през следващите дни ще е слаб, а в нощните часове в много райони ще стихва. Температурите бавно ще се повишават и към четвъртък максималните ще са между 32° и 37°.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Отдел "Метеорологични прогнози"

15-дневна прогноза за България

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ОТ 1 ДО 15 ЮНИ 2024 г.: През повечето дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През първите дни от юни въздушният пренос ще е от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните, на места максималните ще достигат до 32°-34°. В средата на десетдневието от северозапад ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и доближат до обичайните за периода. В началото на второто десетдневие се очаква временно повишение на температурите. Ще настъпи и временно стабилизиране на атмосферата, времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Отдел "Метеорологични прогнози"

Месечна прогноза

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20° и 22°, по долината на р. Струма - около 23°, за високите полета - между 17° и 19°, а за планините - между 4° и 12°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите - между 31° и 36°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м. През повечето дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През първите дни от юни въздушният пренос ще е от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните, на места максималните ще достигат до 34°-35°. В средата на десетдневието от северозапад ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и доближат до обичайните за периода. В началото на второто десетдневие се очаква временно повишение на температурите. През първите дни от периода и в края на десетдневието ще е неустойчиво, на места в страната ще има валежи и гръмотевични бури. В средата на десетдневието ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове. През третото десетдневие ще има по-продължителни периоди със слънчево време и по-високи температури. Вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевични бури има в началото и края на десетдневието.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев
Отдел "Метеорологични прогнози"

За изготвянето на средносрочните прогнози на НИМХ се използват глобалните модели на:

  1. Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), на който България е коопериран член от 2009 година;
  2. Американската метеорологична служба NCEP-NOAA - Глобалната прогностична система (Global Forecasting System - GFS);
  3. Френската метеорологична служба MeteoFrance – ARPEGE;
  4. и други.

Сезонна прогноза

Легенда

Четете подробната сезонна прогноза ТУК

Какво представлява сезонната прогноза?

 

Сезонните прогнози се отнасят за средни стойности на метеорологичните елементи за период от 3 месеца и са в термини на вероятности. Неповишена вероятност за събитие под, над или около нормата е 33.3%. Така може да се очаква, че средно климатично, сезоните попадат с еднаква вероятност (33.3%) в една от трите категории: около нормата, под нормата и над нормата. Целта на сезонните прогнози е да се провери чрез различни статистически и числени методи, дали има повишена вероятност предстоящ сезон да се окаже в някоя от трите категории за съответния елемент. Категориите под, над или около нормата, използвани за целите на тази сезонна прогноза, се определят спрямо норма за периода 1980-2009. Малките пространствени мащаби на България в сравнение с мащабите на климатичните структури, които определят характера на сезоните, както и неопределеността в сезонните прогнози, ни карат да използваме индекс за характеризиране на сезоните (и месеците) за страната като цяло. За отделните градации на индекса се използват традиционни цветни градации, дадени в във втората таблица. На сезонните прогнози с различна степен на вероятност за попадение в екстремните категории съответстват са присвоени същите цветни степени, също дадени във втората таблица. В първата таблица са посочени установените индекси за изтеклите или изтичащите месеци от текущия сезон и прогноза на индекса в интервал за предстоящите три месеца както и за текущия и предстоящия календарен сезон.