ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО

Национален институт по метеорология и хидрология

 

Седмична прогноза за България

30.11.2023–05.12.2023

През следващите дни над страната ще има разкъсана висока и средна облачност. Със слаб, в Източна България умерен южен вятър ще се затопли. Сутрин в низините и котловините, защитени от вятъра ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. В четвъртък минималните температури ще са между минус 5° и 0°, по-високи в югоизточните райони, а в петък навсякъде ще са положителни. Дневните температури ще се повишат значително и в петък максималните ще са между 13° и 18°, по-ниски ще остават в западната част от Дунавската равнина, където ще се задържа облачно и мъгливо. В събота ще е все още сравнително топло, но от северозапад облачността ще се вплътнява и след обяд ще започнат валежи от дъжд. С ориентиране на вятъра от северозапад по-късно през деня ще прониква студен въздух. През нощта срещу неделя валежите ще обхванат цялата страна. В неделя и понеделник ще бъде облачно, с валежи. В неделя в Предбалкана и във високите полета, а в понеделник навсякъде в Северна и Западна България дъждът ще премине в сняг. Вятърът ще е умерен от север-северозапад. Температурите ще са почти без дневен ход от 0°-1° в Северозападна България до 8°-10° в югоизточните райони. В понеделник след обяд валежите от запад ще спират. Във вторник ще се задържи със значителна облачност, но вероятността за валежи намалява.

Дежурен синоптик: Анастасия Кирилова
Отдел "Метеорологични прогнози"

15-дневна прогноза за България

ПРОГНОЗА ЗАВРЕМЕТО ОТ 16 ДО 30 НОЕМВРИ: През втората половина от месеца температурите в страната ще са близки до обичайните за периода. На 16 ноември времето ще бъде предимно слънчево, преди обяд и ветровито. На 17 и 18 ноември, с преминаване на средиземноморски циклон, ще се създаде синоптична обстановка с повишена вероятност за значителни валежи. Още в петък след обяд от запад ще завали, през нощта срещу събота валежите ще обхванат цялата страна, ще продължат и в събота. В събота от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижат значително, до вечерта на места във високите котловинни полета в Западна България и в по-ниските планински райони дъждът ще се примесва или ще преминава в сняг. В неделя валежите ще отслабнат и в по-голямата част от страната ще спрат, облачността ще се разкъса и до края на деня ще намалее. Вятърът ще отслабне, ще остане от северозапад. Студено време с минимални температури близки до 0° и максимални около и под 10°. В края на второто и началото на третото десетдневие от месеца със слаб до умерен западен вятър ще се затопля. Ще има променлива облачност, над много райони намаляваща и до слънчево. През периода 22 -27 ноември отново се очаква предимно облачно време и валежи на повече места в страната. Температурите ще са около климатичните норми. През последните дни от периода вероятността за валежи намалява, очакват се и по-значителни разкъсвания и намаления на облачността, но при стихване на вятъра сутрин на много места в низините ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Температурите ще се задържат близки до обичайните за края на ноември.

Дежурен синоптик: Анастасия Кирилова
Отдел "Метеорологични прогнози"

Месечна прогноза

За изготвянето на средносрочните прогнози на НИМХ се използват глобалните модели на:

  1. Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), на който България е коопериран член от 2009 година;
  2. Американската метеорологична служба NCEP-NOAA - Глобалната прогностична система (Global Forecasting System - GFS);
  3. Френската метеорологична служба MeteoFrance – ARPEGE;
  4. и други.

Сезонна прогноза

Легенда

Четете подробната сезонна прогноза ТУК

Какво представлява сезонната прогноза?

 

Сезонните прогнози се отнасят за средни стойности на метеорологичните елементи за период от 3 месеца и са в термини на вероятности. Неповишена вероятност за събитие под, над или около нормата е 33.3%. Така може да се очаква, че средно климатично, сезоните попадат с еднаква вероятност (33.3%) в една от трите категории: около нормата, под нормата и над нормата. Целта на сезонните прогнози е да се провери чрез различни статистически и числени методи, дали има повишена вероятност предстоящ сезон да се окаже в някоя от трите категории за съответния елемент. Категориите под, над или около нормата, използвани за целите на тази сезонна прогноза, се определят спрямо норма за периода 1980-2009. Малките пространствени мащаби на България в сравнение с мащабите на климатичните структури, които определят характера на сезоните, както и неопределеността в сезонните прогнози, ни карат да използваме индекс за характеризиране на сезоните (и месеците) за страната като цяло. За отделните градации на индекса се използват традиционни цветни градации, дадени в във втората таблица. На сезонните прогнози с различна степен на вероятност за попадение в екстремните категории съответстват са присвоени същите цветни степени, също дадени във втората таблица. В първата таблица са посочени установените индекси за изтеклите или изтичащите месеци от текущия сезон и прогноза на индекса в интервал за предстоящите три месеца както и за текущия и предстоящия календарен сезон.